Pia Pakarinen / Helsingfors stad

Delta i skoltävlingen för klasserna 6-8: Vår Stad Helsingfors

06.10.2019 klo 17:28
Pohjola-Norden i Helsingfors rf. ordnar en skoltävling i nordisk anda för helsingforsskolornas klasser 6-8! Tävlingens beskyddare är biträdande borgmästaren Pia Pakarinen, som ansvarar för fostrans- och utbildningssektorn. Skicka in era bidrag senast den 17 februari 2020 för att delta!

Det nordiska samarbetet finns i en alldeles ny form i Helsingfors stadsstrategi: i samverkan med Nordiska nätverk skapas det gemensamma konceptet Nordiska skolan i Helsingfors. Planeringen av skolan är på gång, och jag hoppas att den ska leda till en skola där levande tvåspråkighet råder. Levande tvåspråkighet borde finnas överallt i Helsingfors: mod att använda våra båda nationalspråk – och inte koncentrera sig för mycket på det att allt är till punkt och pricka riktigt skrivet. Det är fint att idéen är densamma i denna tävling – välkomna är också elever som nyss har börjat med svenska i skolan!

Jag väntar ivrigt på att höra av er vad som är speciellt med just Helsingfors!

Pia Pakarinen

 

 

Hej lärare i svenska eller modersmål på klasserna 6-8!

I syfte att öka förståelsen för Norden och för nordiskt samarbete har Pohjola-Norden i Helsingfors traditionellt anordnat en skoltävling för eleverna i de svensk- och finskspråkiga skolorna i Helsingfors. Tävlingen gäller klasserna 6 - 8 i låg-och högstadierna. Nu under terminen 2019-2020 är det åter dags för en tävling i nordisk anda.

Klasserna får hitta på ett sätt att marknadsföra sin hemstad Helsingfors för unga i de andra nordiska huvudstäderna. Det kan vara en video eller ett reklamblad, och eftersom meningen är att använda ett nordiskt språk, skall även marknadsföringen göras på svenska – eller fast på isländska, om man så vill.

Det är tillåtet att vara kreativ och använda humor!

Eleverna skall svara på frågan: vad är speciellt med just Helsingfors? Varför skulle man vilja besöka eller flytta till Helsingfors?

För video är tiden max. 2 minuter, för reklamblad är omfattningen motsvarande max 2 x A4.

En klass kan komma med ett eller flera bidrag; priserna delas ut klassvis. Det är ett ypperligt tillfälle att öva språk på ett roligt sätt och eventuellt förtjäna en slant till klasskassan. Första priset är 300 € och så delar vi även ut presentkort. Pohjola-Norden belönar 10 klasser sammanlagt.

Tävlingsjuryn betonar fiffiga idéer och sätter mindre vikt på språket – det får gälla elever som nyss har börjat med svenska i skolan lika bra som elever som pratar svenska som modersmål.

Man kan koppla uppgiften med till exempel ett besök i stadsmuseet eller annat Helsingforsprogram. Tävlingens beskyddare är biträdande borgmästaren Pia Pakarinen, som ansvarar för fostrans- och utbildningssektorn.

Anmäl er preliminärt till Heidi Haggrén (helsinki@pohjola-norden.fi) senast den 1 februari. Tävlingsbidragen skall skickas via WeTransfer-service till helsinki@pohjola-norden.fi med kontaktinformation och bidragets rubrik senast den 17 februari 2020. Filens rubrik ska innehålla skolans, klassens och lärarens namn samt själva bidragets rubrik. Bidragets rubrik ska också synas i videons första plansch eller på reklambladet.

Tilläggsinformation: Heidi Haggrén, Pohjola-Norden i Helsingfors, helsinki@pohjola-norden.fi

Pohjola-Norden: www.pohjola-norden.fi

We Transfer: https://wetransfer.com/